Veelgestelde vragen

Heeft u vragen over onze websites of over onze productie? Bekijk hieronder de meest gestelde vragen over alles wat met onze productie, meubelen en onderhoud te maken heeft. Kunt u niet vinden wat u zoekt? Laat het ons weten.

Teak wood

Wat is teak hout?

Teak is afkomstig van de loofboom Tectona Grandis, een houtsoort afkomstig uit de tropen. In Indonesië is teakhout voornamelijk aangeplant teak. Teakhout in Indonesië werd onder ander gebruikt voor de bouw van huizen en voor spoorbielzen.

 

Teakhout is lichtbruin tot goudbruin van kleur en kan onder invloed van licht wat donkerder kleuren. Ook heeft het teakhout een specifieke geur die vergeleken kan worden met gedroogd leer. Teakhout voelt glad en zacht aan. Dit komt door de olieachtige stoffen in het teakhout. Teak is duurzaam, heeft een geringe werking, is sterk, heeft weerstand tegen chemische producten en door de mooie uitstraling zeer geschikt voor onder andere het maken van teakmeubelen.

Van welke teakhout soorten produceert J&E meubelen?

Elke soort een eigen karakter

Teakhout is een natuurproduct met een warme uitstraling. Noesten en oneffenheden zijn typerend voor dit hout. Soms zijn er ook reparatiestukken te zien. Dit hoort bij duurzaam, gerecycled teak. Ook kleine scheurtjes in het hout zijn niet erg: deze ontstaan door natuurlijke krimp onder invloed van licht, temperatuurverschil en vochtigheid.

Bekijk hier de verschillende houtsoorten

 

Donker Dengkleh teakhout

Gerecycled hout. Dit teakhout heeft een rustieke look met een donkere nerf met een ruigere uitstraling.

 

Licht Dengkleh teakhout

Licht gerecycled teakhout. Dit teakhout heeft een grijzige nerf en een rustige uitstraling.

 

Erosie teakhout

Dit grof gerecycled teakhout heeft veel oneffenheden. Het komt voornamelijk uit oude treinbielzen en woningen.

 

Kasar teakhout

Geborsteld hout waarin de natuurlijke olie zorgt voor een warm, donker uiterlijk.

 

Halus teakhout

Dit is glad geschaafd en onbehandeld. Afkomstig van plantages is het licht van kleur, de hergebruikte variant is wat donkerder.

 

Mixed wood

Mixed wood is gemengd hout. Het is niet bekend van welk hout het meubel is gemaakt. Elk meubel heeft een andere kleur en daarom is elk stuk zo uniek.

 

 

 

 

 

Wat gebeurt er als ik mijn teak meubel niet behandel?

Uw klant houdt het teakhouten meubel onbehandeld. Voor teakkasten en teakdressoirs zal het niet veel uitmaken. Vooral intensief te gebruiken teakmeubels, zoals teaktafels zullen steeds meer gaan leven. Het oppervlakte wordt gladder door het gebruik, de natuurlijke olie komt naar boven, het teakhout zal wat donkerder worden en er zullen gebruikssporen te zien zijn. Vindt uw klant toch dat de gebruikssporen te erg worden en wilt uw klant het meubel reinigen, dan kan dat met groene zeep, soda of lijnzaadolie. Deze producten zijn vettig en zullen de natuurlijke olie niet uit het hout halen. Het reinigingsproduct oplossen in water en met een vochtige doek afnemen. Gebruik nooit andere reinigingsmiddelen. Reinigingsmiddelen zoals allesreiniger of afwasmiddel ontvetten en zullen daarmee de natuurlijke olie uit de bovenste laag van het teakhout halen. Hierdoor wordt de bovenste laag iets poreus, waardoor vet en vuil eerder in de tafel zal dringen. Eventueel kan uw klant het meubel licht schuren. Doe dit met schuurpapier met een zo fijn mogelijke grid. Is het schuurpapier te grof dan gaan de haartjes van het teak recht opstaan. Hierdoor zal het meubel snel weer vervuild raken. Hoe gladder het oppervlakte is hoe beter beschermd uw meubel is.