Veelgestelde vragen

Heeft u vragen over onze websites of over onze productie? Bekijk hieronder de meest gestelde vragen over alles wat met onze productie, meubelen en onderhoud te maken heeft. Kunt u niet vinden wat u zoekt? Laat het ons weten.

Maintenance

Hoe monteer ik een eettafel?

Bekijk hier het filmpje over hoe u uw gekochte eetkamertafel in elkaar zet. 

 

 

Hoe repareer ik een scheur in teak?

Bekijk hier het filmpje over hoe u een scheur in uw teak meubel dichtmaakt.

Hoe demonteer ik een kast?

Het kan voorkomen dat u bepaalde delen van een kast uit elkaar moet halen, bijvoorbeeld voor reparatie. Wij hebben bepaalde sluitsystemen waar u rekening mee moet houden, voordat u een la of kastdeur uit de frame kan halen.

 

Bekijk hier het filmpje over het goed verwijderen van een laden of kastdeur.

Hoe monteer ik een stationsbank?

Bekijk hier het filmpje over hoe u een stationsbank in elkaar zet.

Hoe breng ik een beschermlaag aan op mijn teak meubel?

Bekijk hier het filmpje van hoe u een beschermlaag aanbrengt op uw teak meubel.

Hoe maak ik mijn teak meubel schoon?

Bekijk hier het filmpje over hoe u uw teak meubel schoonmaakt.

 

Als uw tafel vergrijsd is:
Reinig uw tafel met groene zeep, soda of met een teak cleaner.
Als het teakhout ruw en verweerd is kunt u het oppervlak met schuurpapier licht schuren.

Hoe onderhoud ik mijn teak meubel voor buiten?

Indien u uw teak tuinmeubelen niet behandeld verkleuren deze van goudbruin naar zilvergrijs. Door de reactie van zonlicht (UV), zuurstof en teakhout wat kalkrijk is, vergrijzen teakhouten tuinmeubelen. Dit is een natuurlijke reactie en heeft geen invloed op de levensduur van het teakhout. Indien u uw meubel niet behandeld kan de zilvergrijze kleur veranderen naar donkergrijs met een groene uitstraling. U kunt ervoor kiezen deze natuurlijke ontwikkeling zo te houden of u kunt ervoor kiezen om het teakhout honingbruin of patina grijs te laten zijn.

 

Als uw tafel vergrijsd is:
Reinig uw tafel met groene zeep, soda of met een teak cleaner.
Als het teakhout ruw en verweerd is kunt u het oppervlak met schuurpapier licht schuren.

Wat gebeurt er als ik mijn teak meubel niet behandel?

Uw klant houdt het teakhouten meubel onbehandeld. Voor teakkasten en teakdressoirs zal het niet veel uitmaken. Vooral intensief te gebruiken teakmeubels, zoals teaktafels zullen steeds meer gaan leven. Het oppervlakte wordt gladder door het gebruik, de natuurlijke olie komt naar boven, het teakhout zal wat donkerder worden en er zullen gebruikssporen te zien zijn. Vindt uw klant toch dat de gebruikssporen te erg worden en wilt uw klant het meubel reinigen, dan kan dat met groene zeep, soda of lijnzaadolie. Deze producten zijn vettig en zullen de natuurlijke olie niet uit het hout halen. Het reinigingsproduct oplossen in water en met een vochtige doek afnemen. Gebruik nooit andere reinigingsmiddelen. Reinigingsmiddelen zoals allesreiniger of afwasmiddel ontvetten en zullen daarmee de natuurlijke olie uit de bovenste laag van het teakhout halen. Hierdoor wordt de bovenste laag iets poreus, waardoor vet en vuil eerder in de tafel zal dringen. Eventueel kan uw klant het meubel licht schuren. Doe dit met schuurpapier met een zo fijn mogelijke grid. Is het schuurpapier te grof dan gaan de haartjes van het teak recht opstaan. Hierdoor zal het meubel snel weer vervuild raken. Hoe gladder het oppervlakte is hoe beter beschermd uw meubel is.

Hoe breng ik een Skylt laag aan op mijn teak meubel?

Skylt is een 2-componenten polyurethaanlak. Skylt Original geeft een unieke onbehandelde uitstraling en laat een ultra matte laklaag achter. Dit product wordt geleverd met een component A en een component B (harder). Skylt beschermt erg goed tegen water en vuil, het oppervlak wordt elastisch en slijtvast. Zelfs bij een lage kijkhoek oogt het oppervlak na een behandeling met Skylt Ultramat. Wij raden aan dat skylkt door ons wordt aangebracht.

 

Indien u het zelf wilt aanbrengen:
Voor het gebruik, de Skylt eerst tijdig op kamertemperatuur brengen. Het oppervlak dient schoon, droog, was en vet vrij te zijn voordat de Skylt wordt aangebracht. U dient component A goed te schudden en wat u nodig heeft over te gieten in een lakemmer. Voeg al roerend een deel van component B toe en meng de 2 componenten goed door elkaar. Laat het mengsel 10 minuten rusten en roer de Skylt dan nogmaals goed door. Wanneer beide componenten met elkaar vermengd zijn, heeft u ongeveer 2 tot 3 uur de tijd om het toe te passen. Verwerk Skylt niet bij een tempratuur onder de 10 graden of boven de 30 graden. Breng de Skylt in gelijkmatige banen of vakken aan. Een volledige benatting droogt minder snel en vloeit beter uit, waardoor u meer tijd heeft voor het maken van nat-in-nat aansluitingen. Tussentijds schuren is niet nodig voor de hechting, wel raden wij aan met een schuurspons met lage hoge grid het oppervlak licht op te schuren, voor een gladder resultaat.

 

U dient Skylt op een onbehandeld/geschuurd oppervlak minimaal 3 keer aan te brengen. In geval van renovatie dient u het meubel eerst goed schoon te maken en licht op te schuren, daarna is 1 of 2 lagen Skylt voldoende. Skylt is één van de weinige lakken die niet in de polish gezet hoeft te worden, kleine krasjes en beschadigingen horen nou eenmaal bij de karakteristieken van de lak. Dek na de laatste Skylt laag het oppervlak niet af voor 14 dagen! Het oppervlak mag na de laatste Skylt laag de eerste 14 dagen niet in aanraking komen met water! Gereedschap kunt u schoonmaken met aceton, nadat de lak is uitgehard.

 

Overlakbaar na: 3 – 4 uur
Schuurbaar na: 8 uur
Licht belastbaar na: 12 – 16 uur
Volledig belastbaar na: 7 – 14 dagen

 

U dient Skylt op een onbehandeld/geschuurd oppervlak minimaal 3 keer aan te brengen. In geval van renovatie dient u het meubel eerst goed schoon te maken en licht op te schuren, daarna is 1 of 2 lagen Skylt voldoende. Skylt is één van de weinige lakken die niet in de polish gezet hoeft te worden, kleine krasjes en beschadigingen horen nou eenmaal bij de karakteristieken van de lak. Met 1 liter Skylt kunt u ongeveer 10 tot 12 m2 behandelen. Bij het aanbrengen van de eerste laag op onbehandeld hout dient u Skylt voller aan te brengen, dan zal dit ongeveer 8 m2 zijn. Skylt Original is verkrijgbaar in 1 liter flaconnen.

 

Let op:
Bij gebruik op geborsteld Kasar teakhout kunnen er zwarte vlekken ontstaan. Dit komt omdat het teak wat gebruikt wordt gerecycled teak is. Er kunnen altijd gaten in het hout zitten waar vuil in zit. De skylt kan niet in elk gaatje vloeien waardoor er een afgesloten laag over het hout komt wat niet op alle plekken 100% hecht. Het vuil in het teakhout wordt door de oliehoudende stoffen uit het hout geduwd, maar kan niet weg doordat er een afgesloten laag overheen zit, hierdoor ontstaan de zwart blauwe vlekken.

Hoe onderhoud ik mijn teak meubel voor binnen?

Teakhout is een natuur product. Daarom is het ook natuurlijk dat het teakhout noesten en/of oneffenheden kan vertonen. Dit is typerend voor het teakhout. Ook kunnen reparatiestukken in het teakhout zitten. Ook dit mag. Doordat de teakhouten meubelen van gerecycled materiaal zijn gemaakt kunnen stukjes teakhout slechter zijn door vroeger gebruik. Dit wordt in Indonesië vervangen door het inzetten van stukjes teakhout. Dit hoort bij de gerecyclede duurzame teakhouten meubelen.

 

Onder invloed van licht, vochtigheid en temperatuur verschillen kan het teakhout lichte krimp vertonen. Hierdoor kunnen kleine scheuren ontstaan in het teakhout. Dit is een natuurlijk proces en niet erg. Bij veranderende omstandigheden kan het teakhout zelfs weer sluiten. Bij blijvende scheuren kunnen de scheuren opgevuld worden met vloeibaar hout.

 

Teakhout komt uit de tropen waar een hoge luchtvochtigheid is. De teakhouten meubelen worden gecontroleerd gedroogd in Indonesië. Toch kan het zijn, dat de vochtigheid in het teakhout hoger is dan toegestaan. Dit kan komen door onder ander het transport. In een container kan condens vorming ontstaan waardoor de meubelen vochtiger worden dan is toegestaan. In Nederland is de luchtvochtigheid een stuk lager, met name in de Nederlandse goed geïsoleerde woningen waar verwarming en airco is. Zorg er daarom voor dat de luchtvochtigheid voor het behoud van uw teakhouten meubel constant is, door een luchtbevochtiger of bakken water in het huis te plaatsen of aan de verwarming te hangen.

 

Indien uw klant het meubel wel wilt behandelen zijn er een aantal mogelijkheden waar J&E wel eens mee werkt. Let op dit is een advies!

 

A Teakfix

B Woodsealer

C Structuurolie

D Skylt

 

Voor de behandeling van het uw meubel dient het meubel te gereinigd te zijn. Als u het meubel al in gebruik is kunt u het teakhout reinigen met een lijnzaadolie of een groene zeep. Bij hardnekkige vervuiling kan het oppervlak licht worden geschuurd. Werk scheurtjes of oneffenheden desgewenst bij met een houtvuller. Het liefste een met een natuurlijke kleur die het meest in de buurt komt van teakhout. Laat dit goed drogen. 

* Schuur het oppervlakte licht op.

* Maak het oppervlakte stofvrij en breng de gewenste behandeling aan op het hout. Laat dit goed drogen.